Bestrida en faktura – juridisk vägledning

Hur bestrider man en faktura? – juridisk vägledning från Askari Juristbyrå.

Att få en felaktig faktura kan vara både frustrerande och stressande, men du har rättigheter att bestrida den. Oavsett om det handlar om en faktura för en tjänst du aldrig beställt, ett felaktigt belopp eller en tvist med ett företag, är det viktigt att agera snabbt och korrekt. Askari Juristbyrå erbjuder juridisk vägledning och kan hjälpa dig att hantera fakturatvister effektivt.

Vad innebär det att bestrida en faktura?

Att bestrida en faktura innebär att du skriftligen informerar företaget om att du inte accepterar betalningskravet. Detta är en juridisk rättighet och kan förhindra att en felaktig skuld går vidare till inkasso eller Kronofogden och leder till en betalningsanmärkning. Du kan ha rätt till att häva avtalet och på så vis ogiltigförklara fakturan, eller reklamera produkten/tjänsten och på så vis få fakturan krediterat och/eller möjligheten till prisavdrag.

När har du rätt att bestrida en faktura?

Du kan bestrida en faktura i följande fall:

  • Felaktigt belopp – Om summan på fakturan är högre än vad som avtalats.
  • Obeställd tjänst eller vara – Om du inte har fått den tjänst eller vara som fakturan avser.
  • Felaktiga villkor – Om fakturan innehåller avgifter eller avtalsvillkor som du inte har godkänt.
  • Bedrägliga fakturor – Om du får en faktura från ett företag du aldrig haft kontakt med.

Om du är osäker på om du har rätt att bestrida en faktura kan du alltid kontakta Askari Juristbyrå för juridisk rådgivning. Att tänka på, hur har avtalet ingåtts? Är det ett skriftligt avtal, är det ett muntligt avtal, och vad säger villkoren i avtalet, är avtalet tydligt och specificerat eller ett vagt avtal öppet för olika tolkningar?

Steg-för-steg: Så bestrider du en faktura

  1. Kontrollera fakturan noggrant

Gå igenom fakturan och jämför den med eventuella avtal, kvitton eller tidigare fakturor för att säkerställa att felet är korrekt identifierat.

  1. Bestrid fakturan skriftligen

Skicka alltid ditt bestridande skriftligen via e-post eller brev. Det är viktigt att spara en kopia av ditt meddelande.

Exempel på formulering:
”Hej, jag bestrider härmed faktura [fakturanummer] från [företagets namn] eftersom [ange skäl, t.ex. tjänsten har inte levererats]. Jag förväntar mig en korrigering av fakturan snarast. Vänligen bekräfta mottagandet av detta bestridande.”

  1. Skicka bestridandet i tid

Bestrid fakturan så snart som möjligt, helst innan förfallodatumet. Om du väntar för länge kan företaget skicka fakturan vidare till inkasso.

  1. Spara all dokumentation

Bevara kopior av fakturan, ditt bestridande och eventuella svar från företaget. Dessa dokument kan vara avgörande om ärendet eskalerar till inkasso eller domstol.

Vad händer om företaget inte godkänner bestridandet?

Om företaget inte accepterar ditt bestridande kan de:

  • Skicka fakturan till inkasso – Då måste du även bestrida inkassokravet.
  • Ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden – Du har fortfarande möjlighet att invända skriftligen inom 10 dagar. Därefter brukar denna typ av ärenden gå vidare till domstol.
  • Väcka talan i domstol – Här kan juridisk hjälp vara nödvändig.

Hur bestrider man en faktura hos inkasso eller Kronofogden?

Om du får ett inkassokrav

Inkassobolag är inte myndigheter och kan inte själva driva in skulden. Att en faktura skickas till inkasso innebär inte att du är skyldig att betala. Skicka ett skriftligt bestridande även till inkassobolaget.

Om ärendet går vidare till Kronofogden

Om företaget ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden har du 10 dagar på dig att invända. Om du inte bestrider inom denna tid kan du få en betalningsanmärkning. Ifall du emotsätter sig fakturan har du rätt att inkomma med ett skriftligt svar, därefter brukar kronofogden överlämna ärendet åt domstol. Stämning och rättsprocess med andra ord, tvistemål (en juridisk tvist).

Om du är osäker på hur du ska gå vidare kan Askari Juristbyrå hjälpa dig att hantera processen och undvika negativa konsekvenser.

Vanliga misstag vid bestridande av fakturor

  • Vänta för länge – Om du inte bestrider i tid kan det bli svårare att stoppa processen.
  • Bestrida muntligen – Alla bestridanden ska ske skriftligen för att kunna bevisas.
  • Inte spara dokumentation – Det är viktigt att ha bevis om ärendet går vidare till inkasso eller domstol.
  • Betala ”för säkerhets skull” – Om du betalar fakturan kan det bli svårt att få pengarna tillbaka, även om fakturan är felaktig.

Ett likartat ärende där Askari Juristbyrå nyligen representerade faktura mottagaren (kunden)

Ärende: Tvist om hyresbil och försäkringsansvar

I september 2023 hyrde en kvinna en bil från en bensinstation med ett tre dagar långt hyresavtal. Under hyresperioden lät hon en vän köra bilen, utan att ha läst hyresavtalet i detalj. Olyckligtvis var vännen med om en trafikolycka, varpå bilen beslagtogs av polisen.

Ungefär nio månader senare, i juni 2024, fick kvinnan en faktura från bensinstationens huvudkontor på cirka 200 000 kronor, med krav på betalning senast den 30 juni 2024. Hon hade vid det tillfället befunnit sig utomlands och blev medveten om kravet först när förfallodatumet närmade sig. Enligt villkoren i hyresavtalet skulle hon ha betalat en självrisk på cirka 9 300–10 000 kronor, men nu krävdes hon på hela beloppet för bilens skador.

Vid kontakt med bensinstationen fick hon besked om att företaget hade en försäkring hos Trygg-Hansa som skulle täcka skadorna. Trots detta hade bensinstationen valt att själva bekosta bilens reparationer utan att gå via försäkringsbolaget. Trygg-Hansa informerade kvinnan om att bensinstationen inte hade fullföljt anmälningsprocessen, vilket innebar att försäkringen aldrig hade aktiverats för skadan. När kvinnan ifrågasatte detta sa en representant från bensinstationen att ärendet kunde lämnas över till Trygg-Hansa, men när hon kontaktade försäkringsbolaget fick hon beskedet att bensinstationen redan hade lagt ner försäkringsärendet.

Under tiden hade kvinnan flyttat till en egen bostad och tecknat en hemförsäkring hos Länsförsäkringar i december 2023. Hon inledde nu en bestridandeprocess tillsammans med Askari Juristbyrå som ombud, med målet att bensinstationens försäkring skulle täcka skadorna och att hon endast skulle behöva betala självrisken, i enlighet med avtalet. Med hjälp av Askari Juristbyrå skickade hon in ett formellt bestridande och begärde att bensinstationen skulle ta sitt ansvar gentemot försäkringsbolaget.

I slutändan vann klienten, med andra ord behövde hon bara betala självrisken. Med hjälp av Askari Juristbyrå, som upprättade ett bestridande följt av korrespondens med bensinstationen och försäkringsbolagets jurister kom överens om att klienten enbart skulle betala sin självrisk. Istället för att behöva betala närmare 200 000 kr, kunde damen enbart betala självrisken.

Ett exempel på innebörden av bestridande av fakturor, och hur en sådan process ska bedrivas fram. Fördelaktigt för klienten var att målet inte överlämnades till domstol utan parterna nådde en överenskommelse i tidigt skede. Därmed undveks en utdragen och tidskrävande rättsprocess som även hade kostat mycket pengar.

Hur kan Askari Juristbyrå hjälpa dig?

Att bestrida en faktura kan vara en komplicerad process, särskilt om företaget motsätter sig ditt bestridande. Askari Juristbyrå erbjuder:

Juridisk rådgivning – Vi granskar din faktura och hjälper dig att formulera ett korrekt bestridande.
Kommunikation med motparten – Vi kontaktar företaget, inkassobolaget eller Kronofogden åt dig.
Företrädning vid tvist – Om ärendet går vidare till domstol hjälper vi dig att försvara din sak.

Om du behöver juridisk hjälp med en felaktig faktura, tveka inte att kontakta oss på Askari Juristbyrå. Vi finns här för att skydda dina rättigheter och säkerställa att du inte blir betalningsskyldig för något du inte är skyldig att betala.

📞 Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation.

Har du fått en felaktig faktura?  låt oss hjälpa dig.

📧 Mejla oss på info@askarijuristbyra.se
📞 Ring oss på 08-58625862
🌍 Besök vår hemsida: www.askarijuristbyra.se 

Mer information:

Civilrätt och tvistemål – Askari juristbyrå Stockholm

Bestrida faktura – så här gör du | Konsumentverket

Om du får en bluffaktura – verksamt.se

Askari Juristbyrå – Din trygghet i juridiska frågor